Soal Latihan UNBK SMP Bahasa Inggris 2019 Beserta Pembahasannya

Kresnoadi

Apr 23, 2019 • 32 min read

ujian nasional ujian nasional smp


latihan soal dan pembahasan soal bahasa inggris

Artikel ini berisi puluhan latihan soal untuk menghadapi Ujian Nasional (UN) SMP mata pelajaran Bahasa Inggris tahun 2019 beserta pembahasannya.

--

Hayo, udah siap belum nih buat menghadapi Ujian Nasional bahasa inggris besok? Terkadang, kita hanya memikirkan bagaimana menghafal tenses dan rumus-rumusnya. Padahal, yang lebih penting adalah mengetahui dan memahami kalimat atau tulisan dalam bahasa inggris. Kan percuma kalau kita justru hanya dipusingkan dengan rumus-rumus itu.

Demi menghadapi UNBK besok, coba aja asah kemampuan kamu dengan berbagai latihan soal dan pembahasan berikut.

separator latihan soal un smp bahasa inggris

1. Topik :Announcement

Indikator :Peserta didik dapat mengidentifikasi pertanyaan spesifik dari announcement

text

 

Read the following announcement for questions this number!

Due to the long holiday during the great nine students having the try out, all seventh grade students have to complete their English homework from page 50 to 56.

 

How many students having the try out?

A. 5 students

B. 7 students

C. 9 students

D. All seventh grade students

 

Jawaban: C

 

Pembahasan:

Pengumuman di atas memberitahukan bahwa sembilan siswa terbaik sedang melaksanakan uji coba, “...during the great nine students having the try out…”. Maka jawaban yang tepat adalah c. 9 students.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

2. Topik: Annoucement

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi pertanyaan spesifik dari announcement text

 

 

Read the following text for this questions !

To: All member of class 7-F

Our classroom will join “The Cleanest Class Competition 2018” on Saturday, March 12th 2018. To prepare it, please all the member of the classroom gather at school on Sunday March 5th 2018 at 9 a.m to start cleaning and decorating the classroom together.

Please come on time.

 

Chief,

Afif Saifuddien

 

The true statement based on the text above is…

A. The information is for the students.

B. The place of the competition is in the auditorium.

C. The event will be held on 12 March.

D. The writer is a student.

 

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Pernyataan yang sesuai dengan teks di atas adalah opsi C karena tanggal 12 Maret akan diadakan lomba kelas terbersih sebagaimana terdapat pada paragraf pertama.

separator latihan soal un smp bahasa inggris 

3. Topik: Notice

Indikator: Peserta didik dapat menjelaskan definisi frasa yang terdapat pada notice text

 

Questions for this number!

latihan soal un bahasa inggris

 

The notice means that people are not allowed to….

A. Step in children’s play area

B. Bring their children to animal’s area

C. Eat in the children’s play area

D. Bring their animal to children’s play area

 

 

Jawaban: D

Pembahasan:

Pemberitahuan di atas berisi larangan untuk membawa anjing ke area bermain anak. Maka pernyataan yang sesuai adalah d. bring their animal to children’s play area.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

4. Topik: Notice

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi pertanyaan spesifik dari notice text

 

Read the following text for this questions!

latihan soal un smp 2019

 

 

The antonym of the word “allow” in the notice above is….

A. Admit

B. Forbid

C. Agree

D. Permit

 

 

Jawaban: B

Pembahasan:

Kata allow memiliki makna ‘mengizinkan’. Antonim kata tersebut adalah “forbid” yang memiliki makna ‘melarang’. Sementara itu, kata admit bermakna ‘mengakui’, kata agree bermakna ‘menyetujui’ dan kata permit bermakna ‘mengizinkan’.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

 5. Topik: Descriptive

Indikator: Peserta didik dapat mengkategorikan benar atau salah suatu pernyataan berdasarkan descriptive text

 

Read the following text for this questions!

 

Pink Beach

Pink Beach or Pantai Merah Muda is one of the beaches in Komodo Island, East Nusa Tenggara. The beach is called Pink Beach because the sand beach is pink. The pink color of its beach is a mixture of white sand beach colors mixed with crushed coral, shells, calcium carbonate from marine invertebrates that are very small, and also Foraminifera, microscopic amoeba that has a red body shell.

At Pink Beach, there are so many marine organisms. No fewer than 1,000 species of fish, 260 species of coral, and 70 species of sponge can be found here. Having so much marine life, this place is a proper spot for snorkeling and diving for sea sports lovers.

(Source: http://www.jagoanbahasainggris.com)

 

The beach is called Pink Beach because the sand beach is pink.

The synonym of the word “called” is….

A. Given

B. Named

C. Based

D. Related

 

Jawaban: B

Pembahasan:

Kata “called” bermakna ‘disebut’. Kata lain yang memiliki makna yang sepadan adalah kata named (A). Di lain sisi, kata given bermakna ‘diberikan’, kata based bermakna ‘berdasarkan’ dan kata related bermakna ‘dihubungkan’.

separator latihan soal un smp bahasa inggris 

 6. Topik: Descriptive

Indikator: Peserta didik dapat menganalisis gagasan utama paragraf berdasarkan  descriptive text

 

Read the following text for this questions!

My House is divided into two floors. On downstairs, I have all the important parts of the house such as the kitchen, bathrooms, storage room and parking garage. On upstairs I have one room where I keep the washer and dryer and one big terrace.

Downstairs, the floor is divided in eight rooms, four of them are bedrooms, other two are bathrooms and then one kitchen and one dining room.

In my bedroom, I have a lot of things inside, such as a television, a playstation 3, and many trophies. In my sister's bedroom, there is a computer and in the other two bedrooms are for my parent and my other sister.

Normally we eat in everywhere we want, but on Sunday we eat together in the dining room. I really love my house, the place where we could share everything together.

(Source: www.jagoanbahasainggris.com)

 

The main idea of the first paragraph is…

A. Bedroom is the important room in my house.

B. There is a computer in my sister’s room.

C. My house is divided into two floors.

D. On upstairs there is a kitchen.

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Pertanyaan pada soal adalah gagasan utama pada paragraf pertama dari teks. Paragraf pertama menceritakan tentang gambaran rumah secara keseluruhan yaitu dengan memiliki 2 lantai. Gagasan utama biasanya terletak pada awal paragraf seperti halnya pada teks. Oleh karena itu jawaban yang benar adalah C.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

7. Topik: Recount

Indikator: Peserta didik dapat menganalisis pernyataan yang termasuk atau tidak termasuk dalam recount text

 

Read the following text for this questions!

Lazy Day

Last weekend I spent all day laying on my bed. It was just like the Lazy Song by Bruno Mars, “Today I don’t feel like doing anything”. But sometimes doing nothing was just something that we needed the most, especially after a long and exhausted week in the office.

It was Sunday and I woke up at 9 a.m in the morning. I looked around me and I saw a new comic book that I just bought yesterday laying next to my laptop. I tried to drag it closer to me by using my foot, and then I picked it with my hand. I unwrapped the comic and started reading it. When I just reached the middle of the story, I felt thirsty so I got up of my super comfortable bed and walked out the room. I walked down the stairs right to the kitchen.

I opened the fridge and I found a bottle full of chill orange juice. I opened the bottle and poured the orange juice into a glass. When I checked my fridge, I saw that I still had a leftover Pizza from yesterday, so I decided to reheat it in my microwave. So I sat in the kitchen for a while waiting the Pizza to be ready. When the timer of the microwave was off, I picked the Pizza up and put it on my plate. I took my orange juice and my Pizza and brought them back into my lair. I enjoyed the Pizza and the orange juice and continued to read my comic book. After that I decided to watch my favorite K-drama on my laptop, so I set my portable laptop desk on my bed. This way, I could watch my favourite show without having to leave my super cozy bed.

 

Which of the following statement is correct based on the text?

A. The writer watched the movie in the living room.

B. The writer woke up at 9 p.m in the evening.

C. The writer poured the mango juice into a glass.

D. The writer picked the pizza up from the microwave.

 

 

Jawaban: D

Pembahasan:

Mengacu pada kalimat terakhir ‘When the timer of the microwave was off, I picked the Pizza up and put it on my plate,’yang dapat disimpulkan bahwa setelah timer microwave berhenti, ia mengambil pizza dan meletakkan di atas piringnya. Maka jawaban yang sesuai adalah d. The writer picked the pizza up from the microwave.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

8. Topik: Recount

Indikator: Peserta didik dapat menganalisis gagasan utama paragraf berdasarkan recount text

 

Read the following text for this questions!

I really enjoyed my holiday in Australia. Last Sunday I visited a marine park called Sea World which was at surfers’ Paradise near Brisbane. It’s Australia’s largest marine park and I had a wonderful day there.

The first thing I saw was the Oceanorium where you could watch all sorts of sea fish and animal under water. There were huge turtles, sharks, and a beautiful tropical sea fish. The most exciting thing was watching a man feeding the sharks. He wore a special diving suit. Then I watched the performance of sea animals. The saw was in a big outdoor swimming pool. There were killer whales, dolphins and sea lions, and they did all sort of fantastic things in the water. One of the girls in the show rode around the pool on the back of killing whale, and another girl rode underwater on the back of a big turtle. After the saw I had lunch. There were several big restaurants in the park and I had lunch in a restaurant that was shape like a ship! Then I watched a wonderful water skiing show which was held on a lake.

There were lots of other things to do at the park. There was lake cruising, a train ride, a big water slide, swimming pools, and an incredible roller coaster called the ‘corkscrew’- because it went three loops upside down. But I wish I had gone on the roller coaster ride before lunch rather than after it!

(Source: http://abidtinfaz.blogspot.co.id)

 

The main idea of the first paragraph is….

A. The writer really enjoyed her holiday in Australia.

B. Marine Park is one of the best places in Singapore.

C. The writer had a terrible day in Australia.

D. There were lots of other things to do in the park.

 

 

Jawaban: A

Pembahasan:

Paragraf pertama teks di atas bercerita tentang penulis yang sangat senang liburan di Australia, maka jawaban yang tepat mengenai gagasan pokok di atas adalah a. The writer really enjoyed her holiday in Australia.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

9. Topik: Narrative

Indikator: Diberikan teks narasi berupa fabel, peserta didik dapat membandingkan makna yang setara dengan kata yang muncul pada narrative text

 

 

Read the following text for this questions! 

Once upon a time there was a farmer who owned a little dog that he keeps constantly by his side and a donkey, which lived in a warm stable and got plenty of fresh grain and sweet hay. But, unfortunately the donkey was not satisfied with his condition.

"I slave all day long, hauling wood or pulling the cart to market while the dog sleeps on the master's lap and eats from his plate!," the donkey grumbled. "Perhaps, he thought, if he behaved like the dog, his master would reward him with the same life of ease.

That very night, the donkey crept out of the stable and into the house where the farmer sat at supper. "First I'll frisk about and chase my tail, just as the dog does," thought the donkey. And he danced about the room, flinging up his hooves until the table toppled over and dishes went flying.

"Now I'll sit on his lap!" said the donkey, and he put his hooves up on the master's chair.

"Help! Save me from this mad beast!" the terrified farmer bellowed. Then his servants came running and, with shouts and blows, drove the donkey back to the stable.

"I suppose I' m a fine donkey, "the donkey lamented," but I'll never be a lapdog!"

 

… which lived in a warm stable and got plenty of fresh … (Paragraph 1)

The synonym of the word “stable” is….

A. Field

B. House

C. Pen

D. Balanced

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Kata “stable” bermakna ‘kandang’. Kata lain yang memiliki makna yang sepadan adalah kata pen (C). Di lain sisi, kata field bermakna ‘lapangan’, kata house bermakna ‘rumah’ dan kata balanced bermakna ‘seimbang’.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

10. Topik: Narrative

Indikator: Diberikan sebuah teks narasi berupa cerita daerah (folklore), peserta didik dapat menganalisis gagasan utama paragraf berdasarkan narrative text

 

Read the following text for this questions!

Long ago, in an area in West Sumatra, there was a very active volcano named Mount Tinjau. In one village at the foot of Tinjau's, there lived ten people consisting of nine men and one woman. People called them Bujang Sembilan. These nine brothers were Kukuban, Kudun, Bayua, Malintang, Galapuang, Balok, Batang, Bayang, and the youngest man named Kaciak. While their brother the youngest was a girl named Siti Rasani, nicknamed Sani. Both their parents died long ago, so Kukuban as the eldest son became the head of household. All decisions were in his hand.

Tenth brothers lived in a house of their parents' heritage. To make ends meet, they worked on farms large enough legacy of their parents. They were very skilled at farming, because they diligently helped his father and mother when they were alive. In addition, they were also guided by their uncle named Datuk Limbatang, whom they called Engku familiar.

Datuk Limbatang was a mamak in the village and had a son named Giran. As a mamak, Datuk Limbatang had great responsibility to educate and watch the life of its citizens, including the nephew's tenth man. For that, every other day, he visited the house Kukuban brothers to teach them farming skills and various customs procedures for the area. Not infrequently Datuk Limbatang also took his wife and son to participate with him.

(Source: http://www.englishindo.com)

 

The main idea of the first paragraph is…

A. Bujang Sembilan and their sister lived at the foot of Tinjau’s.

B. A unique village at the foot of Tinjau's.

C. People admired Bujang Sembilan.

D. Kukuban as the eldest son became the head of household.

 

 

Jawaban: A

Pembahasan:

Ide pokok paragraf pertama dari teks tersebut adalah Sembilan kakak laki-laki dan satu adik perempuannya yang hidup di kaki gunung Tinjau. Berdasarkan hal tersebut, jawaban yang tepat adalah A. Bujang Sembilan and their sister lived at the foot of Tinjau’s.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

11. Topik: Advertisement

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi pertanyaan spesifik dari advertisement text

 

Read the following text for this questions!

contoh latihan soal unbk bahasa inggris

 

How to apply for the job ?

A. Go to the Cambridge Faculty

B. Send your application letter to the faculty

C. Go to the website and fill the form

D. Send your CV and job experience through email

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Berdasarkan teks iklan di atas untuk melamar pekerjaan ini pelamar harus membuka website dan mengisi formulir, sebagaimana tertulis dalam iklan, “For applying go to internet/website and fill form.” Maka jawaban yang tepat adalah opsi C. go to the website and fill the form.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

12. Topik: Advertisement

Indikator: Peserta didik dapat membandingkan makna yang setara dengan kata yang  muncul pada advertisement text

 

Read the following text for this questions!

latihan soal unbk bahasa inggris

 

 

 

“able to work under pressure…”

The underlined word means….

A. Direction

B. Stress

C. Soil

D. Place

 

 

Jawaban: B

Pembahasan:

Kata yang bergaris bawah memiliki makna ‘tekanan’. Kata lain yang memiliki makna yang sepadan adalah kata stress. Sementara itu, kata direction bermakna ‘petunjuk’, kata soil bermakna ‘tanah’ dan kata place bermakna ‘tempat.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

13. Topik: Report

Indikator: Peserta didik dapat menganalisis gagasan utama paragraf berdasarkan report text

 

Read the following text for this questions!

Have you ever wondered how beautiful Japanese scenes are? Most of them are seen and dominated by the beauty cherry blossom. Cherry blossom has scientific name as Genus Prenus. It has been called as Sakura in Japan. Cherry blossom belongs to the Rosacea family.

Now days, Cherry blossom is seen in some varieties such as; Yama Zakura, Oshima Sakura, America Sakura and many other types.

The main characteristic of cherry blossom is on the way it grows. The flower grows earlier than the leaves. Cherry blossom have many colors. There are white, little pink, and red.

Mostly cherry blossoms grow in moist low and highland. A place with a little bit moist and is protected from sunlight is best for its natural habitat.

 

The main idea of the second paragraph is….

A. Habitat of Cherry Blossom

B. Characteristics of Cherry Blossom

C. Varieties of Cherry Blossom

D. Beautiful Japanese scene

 

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Paragraf kedua berisi penjelasan tentang berbagai jenis bunga sakura seperti Yama Zakura, Oshima Sakura, Sakura Amerika, dan lain-lain. Maka jawaban yang tepat adalah c. varieties of Cherry Blossom.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

14. Topik: Report

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi pertanyaan spesifik dari report text

 

Read the following text for this questions!

Thanksgiving or Thanksgiving Day is a celebration of harvest, thankfulness for peace, and the attempt of Native Americans. It is usually celebrated in late autumn.

In the past, Thanksgiving was celebrated for the rich harvest in New England. In North America, however, it was originally held to thank God for their survival in the new land which was not easy for them. However, in Canada, it had been celebrated as in New England. Thanksgiving now is celebrated in United States of America and in Canada. Thanksgiving festivals are held every fourth Thursday of November in the U.S and on the second Monday of October in Canada. It is usually celebrated in four to five days in the North America and for three days in Canada.

It is celebrated through families and friends gathering to eat and give good luck. Turkey is the main dish in the thanksgiving dinner. Thanksgiving parades are also usually held. In Thanksgiving homes are decorated with wreaths, fresh and dried flowers. Lamps are lighted to brighten the environment. Tables are decorated with best china and antique silver dishes to mark the occasion.

(Source: www.englishindo.com)

 

When do people usually celebrate thanksgiving?

A. In late winter

B. In late autumn

C. In the spring

D. In late summer

 

 

Jawaban: B

Pembahasan:

Jawaban yang tepat adalah B. Pertanyaan di atas adalah kapan orang merayakan hari thanksgiving. Maka sesuai dengan paragraf pertama bahwa orang merayakan hari thanksgiving pada akhir musim gugur dan sesuai dengan pilihan jawaban B.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

15. Topik: Short Letter

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi pertanyaan spesifik dari short letter text

 

Read the following text for this questions!

Jl. Flamboyan No. 89 Jakarta

2nd February 2009

 

Dear Indah,

Indah, sorry I haven’t written to you for so long. We moved into a new apartment last month and we’ve been really busy getting settled.

It’s a nice apartment. It is bigger than our old one. It’s big so there are a lot of rooms to work in. It has a big living room, two bedrooms and two bathrooms. Another thing I like is the kitchen.

The apartment is on a quiet street in a good neighborhood. There’s also a shopping centre just down the street with a supermarket, some quite good restaurants and some stores.

We really enjoy living here. Do come over and have a look next time you are in the town. I’ll wait.

 

Love

Shelly

 

(Source: http://abidtinfaz.blogspot.co.id)

 

Who is the sender of the letter?

A. Indah

B. Customers

C. Shelly

D. Receptionist

 

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Dalam menulis surat, nama penulis surat ditulis pada penutup atau akhir surat sesudah salam penutup. Dalam teks surat ini, penulis surat tersebut adalah c. Shelly.

separator latihan soal un smp bahasa inggris 

16. Topik: Short Letter

Indikator: Peserta didik dapat membandingkan makna yang setara dengan kata yang muncul pada short letter

 

Read the following text for this questions!

Jerowaru, 1st February 2014

 

Dear Ivan,

How are you? Hope everything is okay with you. I’m all right here.

We are going to have the national examination, aren’t we? Are you well prepared for it? Well, to be honest, I just have some difficulties in preparing for it, especially in science. There are extra lessons in my school and I take them all. But, I feel that they don’t help. I’m still confused in solving mathematic problems. I’m just worried that I fail the national examination. Do you have any suggestion for me? I really appreciate your help.

I look forward to hearing from you.

 

Your buddy,

Fahri

 

(Source: http://abidtinfaz.blogspot.co.id)

 

“I’m just worried that I fail…” The underlined word means….

A. To set a goal

B. To achieve

C. To be unsuccessful

D. To be reluctant

 

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Kata yang bergaris bawah memiliki makna ‘gagal’. Jadi jawaban yang tepat adalah C. to be unsuccessful karena memiliki makna yang dimaksudkan yaitu ‘tidak berhasil’.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

17. Topik: Procedure

Indikator: Disajikan teks prosedur berupa label obat, peserta didik dapat mengidentifikasipertanyaan spesifik dari procedure text

 

Read the following text for this questions!

latihan soal unbk

 

One of the ingredients of the product is…

A. Milk solids

B. Egg

C. Water

D. Artificial colors

 

 

Jawaban: A

Pembahasan:

Pertanyaan soal adalah komposisi apa yang ada pada produk di atas. Maka jawabannya adalah A yaitu mengandung padatan susu (milk solids). Hal ini terdapat pada kolom terakhir pada tabel di atas.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

18. Topik: Procedure

Indikator: Disajikan teks prosedur berupa resep, peserta didik dapat menganalisis gagasan utama paragraf berdasarkan procedure text

 

Read the following text for this questions!

INGREDIENTS :

- 3 – 4 spoonful of flour

- 2 eggs

- 1 ½ (250 ml) of milk

- 1 stick of butter

 

MATERIALS :

- 1 mixing bowl

- 2 table spoons

- 2 cups

- 1 small pan

PROCEDURE :

1. Put the flour in the bowl.

2. Put milk in a cup.

3. Make sure it's 250 ml of milk.

4. Put the milk in the bowl.

5. Break the 2 eggs into the bowl.

6. Mix it with a spoon.

7. Heat up the pan and put the butter

8. Put the mix in the pan.

9. Let the pancake mix cook about 5 minutes

10. Flip pancake over when the top is brown.

11. Your pancake is ready to be served.

 

The main idea of the text is….

A. Ingredients to make a pancake

B. How to make a pancake

C. Two eggs for making delicious pancake

D. All the materials to make a pancake

 

 

Jawaban: B

Pembahasan:

Teks di atas berisi prosedur untuk membuat pancake seperti yang tertulis pada langkah terakhir ‘Your pancake is ready to be served.’ Maka jawaban yang tepat adalah b. How to make a pancake.

 separator latihan soal un smp bahasa inggris

19. Topik: Jumbled

Indikator: Peserta didik dapat menyusun kalimat menjadi sebuah paragraf yang padu

 

Arrange the following sentences into a good paragraph!

  1. There lived a monkey on one of the jamun trees located near the lake.
  2. It was a beautiful lake surrounded by lush green grasses, beautiful trees, mountains and sweetest, tastiest jamun trees.
  3. There was one crocodile that used to collect the jamun fruits from the lake that fall from the tree.
  4. The lake also had a few crocodiles.

 

A. 1 – 4 – 2 – 3

B. 1 – 2 – 3 – 4

C. 2 – 1 – 4 – 3

D. 2 – 4 – 3 – 1

 

Jawaban: C

Pembahasan:

Susunan kalimat-kalimat yang tepat hingga menjadi satu paragraf utuh adalah opsi C yang membentuk paragraf:

It was a beautiful lake surrounded by lush green grasses, beautiful trees, mountains and sweetest, tastiest jamun trees. There lived a monkey on one of the jamun trees located near the lake. The lake also had a few crocodiles. There was one crocodile that used to collect the jamun fruits from the lake that fall from the tree.

Paragraf dibuka dengan deskripsi latar tempat dan diakhiri dengan pengenalan salah satu tokoh cerita secara spesifik.

separator latihan soal un smp bahasa inggris 

20. Topik: Jumbled

Indikator: Peserta didik dapat menyusun kosakata yang tepat untuk menjadi sebuah kalimat

 

Arrange the following words to form a meaningful sentence.

week - momtoIwithlastthezoowentmy

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

 

A. 4–9 – 3 – 7 – 8 – 5 – 10 – 2 – 6 – 1

B. 4 – 9 – 2– 5 – 3 – 1 – 10 – 8 – 6 – 7

C. 2 – 5 – 10 – 6 – 4 – 3 – 7 – 9 – 8 – 1

D. 4 – 6 – 9 – 5 – 3 – 1 – 8 – 10 – 2 – 7

 

Jawaban: A

Pembahasan:

Soal di atas meminta untuk menyusun kata-kata yang masih acak menjadi sebuah kalimat yang padu. Maka jawaban yang benar adalah A karena ketika disusun memiliki makna. Kata kunci untuk awal kalimat adalah huruf kapital yaitu “I” dan diikuti dengan predikat went dan preposisi to. Makna dari jawaban A tersebut adalah “Saya pergi ke kebun binatang bersama ibu saya minggu lalu”.

Nah, itu lah tadi 20 soal yang bisa kamu jadikan latihan untuk menghadapi soal UNBK bahasa inggris besok. Menurut kamu, apa, sih yang paling susah dari bahasa inggris? Coba tulis di kolom komentar deh.

Kalau ada yang masih bingung-bingung, jangan takut! Tinggal tonton aja materi-materinya di ruangbelajar!

 ruangbelajar

Beri Komentar

Recent Posts